Podrška izradi Nacrta zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

plac-vrsac.jpg

Šta je Zajednička organizacija tržišta (ZOT) Evropske unije i zašto je bila i još uvek jeste potrebna? Kakav je značaj budućih mera Zajedničke organizacije tržišta u okviru nove zajedničke poljoprivredne politike (ZPP)? Koji su ciljevi i koncept Nacrta Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda u Srbiji?

Ovo su samo neke od tema o kojima je govorio Miroslav Božić, ekspert projekta Pravna podrška pregovorima, tokom radionice „Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda“ organizovane u Vršcu, od 3. do 5. maja 2017. godine.

Tamara Đuričanin, iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, predstavila je učesnicima radionice „Mere nalik na ZOT“ u Srbiji pre usvajanja novog zakona, kao i Akcioni plan Srbije za poglavlje 11 i poziciju ZOT-a.

Trodnevna radionica je deo podrške PLAC II projekta Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u finalizaciji poboljšane verzije Nacrta zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Cilj novog zakona je da se stvore uslovi za aktiviranje odabranih mera za regulisanje tržišta i postepeno prenošenje ključnih EU propisa koji regulišu ovu oblast.

Radionica je organizovana kako bi se omogućio zajednički rad svih predstavnika korisničkih institucija (Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo finansija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Republička direkcija za robne rezerve) i unapredilo razumevanje novog zakonskog okvira.