Pravna podrška pregovorima – projekat koji prenosi iskustvo i znanje

benef-meeting-01.jpg

“Nadamo se do kraja godine mogućnosti da otvorimo još jedan broj poglavlja, što će značiti zadržavanje dobrog momentuma u procesu pregovora”, rekla je Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, otvarajući sastanak projekta Pravna podrška pregovorima sa korisnicima 7. novembra 2017. “No posao time nije završen i očekujemo i dalje pomoć projekta Pravna podrška pregovorima i eksperata u razumevanju procesa i izradi dokumenata. Računamo i na podršku i pomoć Evropske unije kao našeg partnera u pregovaračkom procesu”, dodala je ona.

“Pristupanje Evropskoj uniji u suštini predstavlja veliki posao za administraciju da nastavi reforme kako bi se građanima omogućio bolji kvalitet života”, rekao je Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji. On je istakao da vrsta pomoći koju pruža projekat Pravna podrška pregovorima nosi dodatnu vrednost, jer pomaže srpskoj administraciji u ovom procesu putem saveta o načinima primene pravnih tekovina, pronalaženju odgovarajućih rešenja i “prevođenju” direktiva kako bi se prilagodile srpskoj realnosti. „Pored transpozicije propisa, drugi aspekt od ključnog značaja je i kapacitet administracije za sprovođenje reforme“, naveo je on.

„Koordinacija, komunikacija i posvećenost poslu su principi koje smo zajednički uspešno primenili u našoj dosadašnjoj saradnji“, rekla je Mojca Grošelj, vođa projekta, predstavljajući aktivnosti i zajednički napredak koji je ostvaren u proteklih 16 meseci sa korisnicima koji uključuju: Ministarstvo za evropske integracije, Pregovarački tim, Ministarstvo finansija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo rudarsvta i energetike, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite životne sredine, Narodnu banku Srbije i mnoge druge institucije.

„Iskustvo i znanje koje stičemo kroz projekat Pravna podrška pregovorima su neprocenjivi, kako za podizanje kapaciteta, tako i za dalji rad u pregovaračkom procesu“, zaključila je Ksenija Milenković, pomoćnik ministra za evropske integracije.

Galerija