Udruženim snagama uređeno dečje igralište u ZOO vrtu na Paliću

Učenici OŠ „Matko Vuković“, volonteri Kancelarije za mlade i migranti koji trenutno borave u Prihvatnom centru u Subotici, zajedničkim snagama uredili su danas dečje igralište u Zoološkom vrtu na Paliću. Rezultat je lepše okruženje za sve posetioce, a pogotovo one najmlađe.

Četke za farbanje i mali valjak podelili su međusobno, a potom se zajednički upustili u doterivanje postojećeg mobilijara na igralištu. Vredan je bio i dvanaestogodišnji Vahid Barzadi iz Avganistana, koji sa svojom petočlanom porodicom boravi u Prihvatnom centru u Subotici mesec i po dana. Kaže da mu se Zoološki vrt dopada, naročito to što ima mnogo prostora za igranje. Da bi i druga deca mogla da se igraju, zasukao je rukave i pridružio se vršnjacima u farbanju ljuljaške.

Današnja radna akcija realizovana je u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji. Pored farbanja dečjih sprava za igranje, parku je doniran i novi mobilijar za odmor i odlaganje otpada.

Jelena Marić Luković, ispred Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, rekla je da su ovom akcijom lokalna zajednica i migranti još jednom pokazali želju da doprinesu opštem dobru i gradu gde borave i žive.

“Subotica je grad koji od 2015. godine beleži tranzit velikog broja izbeglica i migranata. Danas smo zajedno, kroz ovu volontersku akciju, ofarbali sve sprave koje se nalaze na dečjem igralištu. Donirali smo četiri nove klupe, kante za otpad i drugi potrošni materijal, koji će poslužiti da ovu oazu odmora malo ulepšamo i oplemenimo”, poručila je Marić Luković.

Petar Savić, direktor Zoološkog vrta na Paliću, rekao je da ovu atrakciju godišnje poseti više od 150.000 posetilaca, od kojih polovinu čine deca. Dodao je i da je ova donacija utoliko značajnija, jer će u njoj moći da uživaju najmlađi.