Migranti iz Prihvatnog centra u Obrenovcu posetili ergelu MBM u Lipovici

Migranti iz Prihvatnog centra u Obrenovcu posetili su danas ergelu MBM u Lipovačkoj šumi kod Barajeva da bi bolje upozali Srbiju i njenu kulturu i tradiciju.

Izlet je organizovan za 15 migranata iz Avganistana, Pakistana, Iraka i Kameruna koji su imali priliku da se zabave, a nekoliko njih koji do sada nisu jahali da dobiju prve časove u savladavanju te veštine.

Isidora Stojković iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) rekla je da je izlet organizovan da bi se „migranti izveli iz kasarne“ gde borave i malo izmestili iz jednolične svakodnevnice.

„Kada smo im predložili da posetimo ergelu u Lipovici bili su oduševljeni“, rekla je Stojković.

Mnogi od njih su, kako je rekla, ljubitelji konja i jahali su u svojim zemljama, a dopao im se predlog da posete konjički klub.

Vlasnica ergele MBM Marina Gunjača rekla je da su migranti bili odlični đaci i da su uglavnom imali predznanje, pa ih je uprkos jezičkim barijerama bilo lako uputiti u veštine jahanja.

„Uz malo truda i obuke mnogi bi mogli da postanu dobri trkači“, kazala je Gunjača.

Nurez Džaved iz Pakistana rekao je da je pre više godina jahao konje u svojoj zemlji i da će mu današnje iskustvo dobro doći.

„Ovde su ljudi kooperativni, a konji su poslušni toliko koliko je jahač dobar prema njima“, rekao je Džaved.

On je istakao da je u Pakistanu sa porodicom odlazio na odmor gde je imao prilike da jaše konje.“Lepo je što u Srbiji mogu da se osećam kao kod kuće“, rekao je Džaved.

Avganistanac Rijaz Aju rekao je da nije očekivao da će mu na izletu biti „toliko lepo“.

„Razonodio sam se jahanjem od oko sat vremena. Najzad sam bar za izvesno vreme prestao da razmišljam o granicama“, rekao je Aju.

Izlet je organizovala Međunarodna organizacija za migracije u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.