Međunarodni dan migranata obeležen širom Srbije

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, u 12 prihvatnih i centara za azil obeležen je 18. decembar, Međunarodni dan migranata.

Tim povodom, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, od 17. do 19. decembra 2017. godine organizovan je niz aktivnosti u prihvatnim centrima Principovac, Subotica, Obrenovac, Divljana, Bosilegrad, Vranje, Preševo, Bujanovac, Pirot i Dimitrovgrad, kao i u centima za azil u Bogovađi i Tutinu.

Migranti su se u velikom broju odazvali i učestvovali u različitim radionicama i manifestacijama. Posebna pažnja posvećena je najmlađima, pa su mališani učestvovali u izradi novogodišnjih ukrasa i kitili zajedničke prostorije.

Za decu iz Prihvatnog centra Divljana, koja pohađaju Osnovnu školu u Beloj Palanci, organizovana je kreativna radionica za izradu ukrasa i kićenje prostorija Na sličan način su ovaj dan proveli i mališani iz Prihvatnog centra u Bosilegradu, kao i u Pirotu i Dimitrovgradu, gde su odrasli imali priliku da predstave i degustiraju hranu pripremljenu po receptima njihove nacionalne kuhinje.

 

Veče nacionalne kulture i kuhinje organizovano je i u Prihvatnom centru u Vranju, dok je u Prihvatnom centru u Bujanovcu organizovan maskenbal i radionica za izradu tradicionalnih slatkiša za decu. U Prihvatnom centru u Preševu mališani su učestvovali u kreativnoj radionici i pisali poruke prijateljstva i želja koje su kačili na helijumske balone i simbolično pustili da odlete u nebo.

U Obrenovcu, Bogovađi i Tutinu migranti su imali priliku da provere svoja znanja i umeća takmičenjem u različitim društvenim igrama i da se na taj način međusobno bolje upoznaju.

Sve aktivnosti imale su isti cilj – da omoguće razmenu iskustava, bolje upoznavanje i međusobno razumevanje migranata i lokalnog stanovništva.

Ujedinjene nacije su 2000. godine proglasile 18. decembar Međunarodnim danom migranata. Od tada ovaj datum obeležava veliki broj međunarodnih, međuvladinih i nevladinih organizacija i institucija širom sveta, sa ciljem da se istakne značaj pitanja migracija i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda migranata.

Evropska unija podržava Republiku Srbiju u izgradnji održivog sistema upravljanja migracijama. Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji rezultat je partnerstva EU i Srbije. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra direktne pomoći državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave, međunarodnim i organizacijama civilnog društva i krajnjim korisnicima.