Izložba fotografija „Priča o ženi“ i u onlajn formatu

Virtuelna izložba „Priča o ženi“, koja prikazuje 33 migrantkinje iz Prihvatnog centra u Vranju sa krunama od cveća, od danas je dostupna onlajn i to na adresi http://www.milosgacanovic.com/pricaozeni/. Fotografije obuhvaćene ovom izložbom nastale su na radionicama tokom aprila i maja 2020. godine i vanrednog stanja zbog Kovid-19 epidemije.

Prema rečima autorke izložbe, Milice Anđelković Jovanović iz mobilnog tima Međunarodne organizacije za migracije, bio je to beg od stvarnosti za 80 žena i devojčica iz Avganistana, Irana, Iraka i Sirije.

„Nije to bilo samo pravljenje venčića, već istinski užitak za sve učesnice, a rezultati se vide na fotografijama. Bio je ovo način da žene i devojčice kreativno provedu vreme u dvorištu Centra, i međusobno se osnaže u periodu dodatne neizvesnosti i izolacije. Kao rezultat, krune od cveća su zajedno sa učesnicama zabeležene na fotografijama, od kojih je njih 33 zajednički izabrano za izložbu“, rekla je ona.

Fotografije su prikaz lepote, snage i nade žena uprkos svim izazovima. Usled pandemije, izložba svoju premijeru ima u virtuelnom formatu. Fotografije su podeljene u tri celine i praćene su pričom.

Ovu seriju radionica i izložbu organizovala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, i to u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.