Dan magije i kreativnosti u Sjenici i Vranju

Dana 23. jula u Sjenici i 25. jula 2018. godine u Vranju,  u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti, za decu migrante i lokalnu decu iz prihvatnih i centara za azil u Sjenici, Tutinu, Vranju, Bujanovcu i Preševu, organizovane su kreativne radionice pod nazivom „Dan magije i mašte“.

Više od 150 mališana iz Iraka, Irana, Avganistana i Pakistana, kao i lokalne dece, uživalo je u mađionačarskom performansu, kao i druženju kroz slikarsku radionicu tokom koje su imali priliku da izraze svoju maštu i kreativnost.

Mađioničarska predstava u kojoj su aktivno učestvovala deca, sastojala se od pantomime, glume i trikova, kao što su stvaranje golubova, teleportacija i levitacija.

Mahyar (šest godina, iz Avganistana) kaže da je ovo bio predivan dan za nju i njene drugare, dodajući da bi želela da se ovakav dan ponovi.

Ova vrsta podrške puno znači deci migrantima, naročito tokom raspusta kada ne pohađaju nastavu i nemaju priliku da se druže sa vršnjacima.