“Žive knjige” danas u Obrenovcu

Predstavnici medija i stanovnici Obrenovca i okoline imali su danas priliku da prvi put prisustvuju događaju pod nazivom “Žive knjige” – konceptu koji podrazumeva ljude kao knjige koje imaju svoje naslove. U ovom, prvom u nizu događaja “Žive knjige”, korisnici Prihvatnog centra u Obrenovcu činili su svojevrsnu živu biblioteku, a posetioci i novinari su ih “čitali” kroz formalan/neformalan razgovor i diskusiju uz asistenciju prevodioca.

Današnji događaj deo je aktivnosti pod sloganom “Slavimo raznolikost”, koje se održavaju u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

„Verujem da svaka ljudska priča zaslužuje da se čuje i razume i to sa svim kompleksnostima i raznolikostima koje nosi. Izabrali smo interesantan pristup – žive knjige, koji će nas uvući u svet priča i razgovora. Okupili smo se danas ovde da pomognemo da se čuje glas onih koje često niko ne čuje i da njihove priče podelimo i sa predstavnicima medija“, izjavila je Brigite Kuhar, predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Cilj “Živih knjiga” je da umanji izazove sa kojima se suočavaju migrantska i lokalna populacija, kao i da se stvori zajednički prostor za komunikaciju i razmenu iskustava. Uz migrante kao knjige, podiže se svest lokalnog stanovništva o iskustvima migranata, njihovim potrebama i željama.

„U Srbiji sam više od dve godine, u Prihvatnom centru u Obrenovcu.  Želja mi je da stignem do Francuske gde su mi prijatelji“, podelio je sa „čitaocima“ svoju priču Faruk Khan (26) iz Pakistana.

Marko Savio, direktor konzorcijuma koji čine organizacije „Care“, „Caritas“ i „Oxfam“, takođe se obratio prisutnim novinarima i posetiocima.

„Uloga civilnog društva je bila ključna za podršku svima koji su dolazili u Srbiju od početka mgrantske krize 2015. Mnoge lokalne i pojedine međunarodne organizacije su stekle iskustvo i znanje o tome kako efikasno da podrže sve u pokretu, uključujući i zaštitu za sve one kojima je potrebna. Tokom poslednje dve godine uloga civilnog društva u odgovoru na migrantsku krizu kontinuirano se smanjuje. Zabrinuti smo da će, od 2020. godine uloga civilnog društva biti mala, ako je uopšte bude“.

Miroslav Luburić iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja sprovodi aktivnosti pod sloganom „Slavimo raznolikost“, istakao je ulogu Evropske unije u pomoći Srbiji kada je u pitanju rešavanje izazova u vezi sa migrantskom krizom.

Aktivnosti pod sloganom “Slavimo raznolikost“, koje podrazumevaju sportske i eko akcije, kao i „žive knjige“, počele su u junu 2019. godine. Imaju za cilj da ojačaju zajedništvo i stvore prostor za migrante i izbeglice i lokalno stanovništvo u Srbiji, sa manje predrasuda, a više razumevanja i saradnje.

U Prihvatnom centru u Obrenovcu boravi 640 migranata. U Srbiji je trenutno u svim prihvatnim i centrima za azil smešteno oko 3.100 migranata, od kojih većina čeka da ode dalje, uglavnom u zemlje Zapadne Evrope.