Žitelji Bele Palanke i migranti obeležili predstojeći početak školske godine zajedničkom sportsko-volonterskom akcijom

Bela Palanka, 27. avgust 2018. godine – Predstojeći početak nove školske godine u OŠ „Ljupče Španac“ u Beloj Palanci, koja je lane primila više od 20 dece iz populacije migranata, obeležen je sportskim događajem i uređenjem školskog dvorišta.

Kišni dan u Beloj Palanci nije omeo sportsko-volontersku akcije u kojoj su učestvovale izbeglice i migranti iz Prihvatnog centra Divljana, osoblje OŠ „Ljupče Španac“, predstavnici lokalnih udruženja „Romano Drom“, „Zeleni vrh“, „Miris zavičaja“ i udruženja građana „Te Deum“, predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije i lokalne samouprave, ali i nekoliko međunarodnih agencija koje od samog početka pružaju podršku i migrantima i zajednicama koje su ih primile. Ovu akciju obeležilo je prijateljstvo dece lokalnog stanovništva i dece migranata koja su zajedno išla u školu i družila se bez obzira na različitosti.

Akcijom je rukovodilo Javno komunalno preduzeće „Komnis“, koje je dobilo novo vozilo – kamion smećar i opremu za upravljanje otpadom u okviru Podrške Evropske unije opštinama koje su primile migrante.

„Ovaj događaj je simbolizovao nastavak jedne dobre i uspešne saradnje između opštine Bela Palanka, organizacija i donatora koji su uključeni u sistem podrške gradovima u Srbiji u kojima privremeno boravi migrantska populacija. Danas smo imali lepu i uspešnu akciju u osnovnoj školi koju je pohađalo više od 20 dece migranata. Takođe, opštini će mnogo značiti novo vozilo i oprema za rukovanje otpadom koje je dobilo Javno komunalno preduzeće Komnis“, naglasio je Miroslav Marinković, zamenik predsednika opštine Bela Palanka, dodavši da se nada nastavku uspešne saradnje i u narednom periodu.