Volonteri uredili dvorište OŠ “Vera Blagojević” u Banji Koviljači

Banja Koviljača, 27. septembar 2018. – Početak nove školske godine u Banji Koviljači obeležilo je preuređeno dvorište OŠ „Vera Blagojević“: rekonstruisan plato, sređena ograda, uređena fasada i nabavljena nova sportska oprema. Zahvaljujući podršci Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave izbeglice i migranti i donaciji od 39.000 evra, 470 banjskih osnovaca i desetoro dece poreklom iz Avganistana i Iraka provode školske odmore u bezbednijem i podsticajnijem ambijentu.

Da bi dvorište zablistalo punim sjajem, roditelji učenika iz Banje Koviljače, rame uz rame sa roditeljima školaraca iz istoimenog Centra za azil, nastavnim osobljem i predstavnicima gradske uprave izveli su završne radove na uređenju ovog prostora. Dok su odrasli postavljali nove klupe i kante za otpatke, najmlađi su uz pomoć svojih učitelja i nastavnika ozelenjavali školsko dvorište.

O tome kako su deca izbeglica i migranata prihvaćena u ovoj banjskoj školi, kao i o značaju ove investicije, svedoče reči direktora Dragana Gavrića.

„Zahvalan sam Evropskoj uniji na velikodušnoj donaciji koja za našu školu znači mnogo. Drago mi je da su trud i rad naših učitelja koji su decu izbeglica i migranata ni u jednom trenutku nisu odvojili od drugih učenika. Zajedno odlaze na takmičenja, pripremaju školske priredbe i učestvuju u sportskim aktivnostima. Uveren sam da ćemo i moralnu obavezu, koju ovakva donacija sa sobom nosi, opravdati“.

U ime grada Loznice, akcijaše je pozdravio Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice. Tom prilikom izjavio je da je mu je izuzetno drago da postoje ovako lepe akcije i da duh volonterizma prevazilazi jezičke i kulturološke barijere.

„Zahvalan sam Evropskoj uniji na ovoj značajnoj donaciji. Grad Loznica će nastojati da i svojim sopstvenim sredstvima i uz donatorsku pomoć kontinuirano pomaže ovu i sve druge škole“.

Septembra 2017. godine, deca izbeglica i migranata po prvi put su sela u školske klupe OŠ „Vera Blagojević“. Od tada, kroz učionice ove škole prošlo njih 40. O drugarstvu i zadovoljstvu koje je zajednički poduhvat izazvao kod najmlađih svedoče i imena koje su nadenuli novozasađenom drveću: Leo, Lala, Bećar, Jablan i Samir.