Vinča migrante podsetila na domovinu

Migranti iz Prihvatnog centra u Obrenovcu obišli su danas arheološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči iz mlađeg kamenog doba, iz perioda oko 7.000 godina pre nove ere, jer su pokazali interesovanje za istoriju Srbije.

Mateja Bakočević iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) rekao je za agenciju “Beta” da je želja migranata bila opredeljujući faktor za izbor mesta za izlet i da su na lokalitet u Vinču došli mladići iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Nigerije i Eritreje.

„Tražili su da im omogućimo da u Srbiji, u okviru izleta, organizujemo obilazak istorijskih mesta, pa smo odlučili prvo da ih povedemo na najbliže arheološko nalazište u Vinči“, rekao je Bakočević.

Dodao je da će najverovatnije sledeća destinacija za obilazak biti Vojni muzej, a verovatno i Narodni muzej u Beogradu.

Pakistanac Faruk Han (35) je posle obilaska muzeja na lokalitetu naselja iz vremena neolita u Vinči rekao je da nije znao da u Srbiji ima arheoloških nalazišta iz vremena od nekoliko hiljada godina pre nove ere.

„Nisam iznenađen fragmentima, posuđem i figurinama koje sam video u muzeju, jer su nam pre polaska objasnili šta ćemo videti, ali me sve to podsetilo na arheološka nalazišta u mojoj zemlji“, rekao je Han.

Istakao je da je slično posuđe pronađeno i u arheološkim nalazištima u Pakistanu.

„Takvo zemljano posuđe se još koristi u nekim selima“, rekao je Han.

Migrant Šira Ali (31) rekao je da se i u Avganistanu koristi posuđe za jelo slično onom koje je pronađeno na lokalitetu u Vinči.

Izlet za migrante organizovan je u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima oni borave.