Uređeno školsko dvorište OŠ “Sremski front” u Berkasovu

Berkasovo, 21. septembar 2018. –  Stanovnici Berkasova i okolnih mesta, roditeljima đaka OŠ „Sremski front“, rame uz rame sa izbeglicama i migrantima koji trenutno borave u Šidu, zaposlenima JKP „Standard“ Šid i opštinskim rukovodstvom uredili su školsko dvorište lokalne škole u Berkasovu.

Ova zajednička akcija organizovana je u sklopu Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave izbeglice i migranti. Evropska unija je donacijom od EUR 70,000 omogućila renoviranje i opremanje i same škola koju trenutno pohađa tridesetak učenika.

Ovom prilikom zamenik predsednika opštine Zoran Semenović, izjavio je: „Gostoprimstvo, humanost i ljudskost se uvek nagrađuju. U prilog tome govori i donacija Evropske unije od 70.000 evra koja je uložena u rekonstrukciju i opremanje ove škole, u budućnost naše dece i njihovo obrazovanje. Kao stanovnik Šida ponosan sam na volonterski duh i nesebičnost svojih sugrađana.  Posebno hvala upućujem stanovnicima prihvatnog centra Principovac koji su svojim učešćem dokazali da žele da učine nešto dobro za Šid“.

Javno-komunalno preduzeće „Standard“, ponudilo je stručnu pomoć u osmišljavanju same akcije, dok su se njihovi radnici danas našli u ulozi volontera.  „Naše Javno-komunalno preduzeće je od prvog dana stavilo na raspolaganje sve svoje resurse kako građani Šida ne bi previše osetili posledice povećanog broja korisnika komunalnih usluga, a kako bi i migrantima obezbedili normalne uslove za boravak.  Zadovoljstvo nam je što smo se i danas angažovali radi ostvarenja jednog višeg cilja“, izjavila je Slavica Sremac, direktorka JKP “Standard”.

Da zajednički i plemenit cilj okuplja sve ljude dobre volje svedoče i reči Masume, migrantkinje iz Avganistana koja je privremeno utočište našla u obližnjem prihvatnom centru Principovac. „Kada su me pitali da li želim da pomognem ljudima u Srbiji, odmah sam prihvatila. Toliko ljubavi su mi pružili i ovo je najmanje što mogu da učinim“.

Na samom vrhuncu migracionih tokova, septembra 2015. godine, kada je tranzit izbeglica i migranata vodio preko istoimenog graničnog prelaza, kroz Berkasovo je prošlo nekoliko stotina hiljada ljudi koji su pokušavali da dođu do zemalja krajnje destinacije. Gostoprimstvo koje su stanovnici Šida tada iskazali, potvrđeno je i 2017. godine, prilikom upisa dece izbeglica i migranata u šidske škole.  Osnovnu školu „Sremski front“ trenutno pohađa petoro njih.