Upravljanje migracijama – zajednička odgovornost

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Skinas bio je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Sinoć je posetio Centar za azil u Obrenovcu, odakle je poručio da niko ne može sam da odgovori na izazove koje nose migracije, već da je neophodan saradnja i zajednički rad.

 

Tokom Skinasove posete, potpisan je i novi paket pomoći u oblasti migracija koji je Evropska unija namenila Srbiji, a koji iznosi više od 57,25 miliona evra. Deo direktne pomoći dobiće Komeserijat za izbeglice i migracije, u iznosu od 36 miliona evra, dok će ostatak otići za potrebe obezbeđivanja zdravstvene i socijalne zaštite migranata, obrazovanja, itd.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila se na direktnoj pomoći koju je Srbija dobila od Evropske unije.

 

“Od 2015. godine EU je donirala više od 160 miliona evra kako bi podigla naše kapacitete za zaštitu granica, sprečavanje iregularnih migracija, upravljanje migracijama. Sa ovim novim paketom, uz još neke najave, ta pomoć će ubrzo narasti na 200 miliona evra. Srbija je u vreme migrantske krize pokazala da deli evropske vrednosti, da je spremna da preuzme odgovornost i pokazala lice humanosti i empatije”, poručila je premijerka Brnabić.

Navela je i da u Srbiji danas ima duplo više migranata nego u istom periodu prošle godine, te da će pripadnici Fronteksa, osim na granici sa Bugarskom biti raspoređeni i na granici sa Severnom Makedonijom.