Unapređeni uslovi za smeštaj maloletnih migranata

Sredstvima Evopske unije unapređuju se uslovi boravka i kvalitet usluga koje se pružaju deci bez pratnje roditelja ili staratelja iz migrantske i izbegličke populacije. Oni se smeštaju u dve ustanove, u Zavod za vaspitanje dece i omladine u Beogradu u Vodovodskoj ulici, i u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu.

 

U Zavodu u Nišu, pored ostalog, nabavljen je nov nameštaj, modernizovano je grejanje i proširen je smeštajni kapacitet za 30 odsto.

U objektu u Beogradu takođe je unapređen sistem grejanja, rekonstruisan je krov, zamenjena stolarija, nabavljen je i nov nameštaj, a smeštajni kapacitet uvećan za 50 odsto.

Rekonstrukcija u oba objekta obuhvatila je i unapređenje prostora za razgovor štićenika i staratelja, odnosno pravnih savetnika.

U ovim institucijama, o deci svakodnevno brinu vaspitači i drugi specijalizovani radnici koji su obučeni za rad sa decom iz migrantske i izbegličke populacije. Posebno veliki značaj imaju vaspitači, jer pomažu svakom detetu po dolasku u procesu adaptacije na ustanovu, kao i pripremu grupe za prijem novih članova.