Unapređeni kapaciteti za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, i Lidija Marković, šefica kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji, obišle su danas povodom Međunarodnog dana migranata Centar za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje roditelja i staratelja.

Kako je istakla ministarka Kisić Tepavčević, u Srbiji ima oko 300 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje, a Srbija se pokazala kao izuzetno odgovorna zemlja u ovoj oblasti.

– U toku ove godine bilo je više od 7.000 različitih aktivnosti koje su bile usmerene na ovaj deo migantske populacije. Primera radi, pružali smo blagovremenu zdravstvenu i psihološku pomoć i sve druge vidove zaštite – rekla je Kisić Tepavčević.

Kapacitet Centra za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje bio je 15 mesta, a zahvaljujući podršci Evropske unije kapaciteti su udvostručeni. Uglavnom dolaze deca i mladi iz Avganistana, pri čemu trenutno najmlađi ima 10, a najstariji 18 godina.

– EU kontinuirano pomaže i podržava upravljanje migracijama u Srbiji i ta pomoć od 2015. godine iznosi 130 miliona evra. Upravo smo sada odobrili dodatnih 13 miliona evra za podršku upravljanju migracijama u Srbiji – rekla je Norčić Štamcar.

Lidija Marković iz Međunarodne organizacije za migracije je istakla da je unapređenje uslova u Centru završeno pre nepunih mesec dana u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

Prema njenim rečima, urađena je sanacija krova, kompletno je unapređen sistem grejanja, nabavljen je pelet za narednu zimsku sezonu i zamenjeni su prozori na prva dva sprata u objektu.