Uče srpski i ćirilicu sa decom iz Srbije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja i u 2021. godini sa podrškom ustanovama obrazovanja i vaspitanja u cilju održive inkluzije učenika migranata.

Jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru Podrške EU obrazovanju migranata je realizacija malih grantova. Aktivnosti malih grantova sprovode se u osnovnim i srednjim školama, kontinuiranim uključivanjem migranta u sistem obrazovanja i vaspitanja.

Stručna škola “Sveti Sava“ iz Bujanovca, poštujući epidemiološke mere, realizuje niz aktivnostiUčenici migranti koji pohađaju ovu školu unapređuju znanje srpskog jezika kroz dodatno uvežbavanje pisanja ćiriličnog pisma i vežbe čitanja. Mlade migrantkoji su smešteni u Prihvatnom centru u Bujanovcu u ovim naporima podržavaju lokalna deca.

Uključivanje migranata u vannastavne aktivnosti, kao što je ekološka sekcija, doprinosi da kvalitetnije provedu vreme. Učenici su posadili drvored duž puta kojim je prošlo više od milion migranata od početka migrantske krize.

Tema zaštite od virusa KOVID19 našla je svoje mesto u nizu radionica koje su pohađali učenici i roditelji sa ciljem uspostavljanja što bezbednijeg okruženja za učenje. Radionice o progrmiranju su takođe vrlo posećene i omiljena su aktivnost učenika.

Stručna škola “Sveti Sava“ iz Bujanovca nastavlja sa realizacijom aktivnosti planiranih malim grantom u okviru Podrške EU obrazovanju migranata.