U Somboru priredbom obeleženi predstojeći uskršnji praznici

Deca migranti iz Iraka i Avganistana smeštena u Prihvatnom centru u Somboru održala su danas priredbu u prostorijama Crvenog krsta u tom gradu povodom pravoslavnog Uskrsa. Pevali su pesme kojima obeležavaju najveće muslimanske verske praznike.

Katarina Ivanović ispred Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji rekla je da je to samo jedna u nizu akcija koje se sprovode u gradovima u kojima borave migranti, sa ciljem da se oni povežu sa lokalnom zajednicom.

„Sombor je primer zajednice gde postoji sinergija između migranata i lokalne zajednice. Uspešno sarađujemo sa svim institucijama koje se bave migrantskim pitanjima, sa lokalnom zajednicom, sa obrazovnim institucijama, Crvenim krstom i Komesarijatom za izbeglice i migracije“, kazala je Ivanović.

U okviru Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti donirani su i oprema i vozilo za Dom zdravlja u Somboru, kao i vozilo za vrtić u tom gradu. Uređen je i park u Prihvatnom centru koji koriste migranti i lokalna zajednica.

Ivanović je kazala da je odziv migranata za društvene akcije uvek zadovoljavajući, posebno kada su u pitanju kreativne aktivnosti.

„Danas su stari i mladi iz migrantske populacije i lokalne sredine imali priliku da razmene iskustvo i znanje kada je reč o obeležavanju pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih praznika“, rekla je ona.

Antonio Ratković, zamenik gradonačelnika Sombora, zahvalio je deci na pripremljenom programu.

„Hvala deci koja su ulepšala predstojeće praznike“, rekao je Ratković.

Goran Boškić, predstavnik Komesarijata za izbeglice i migracije, kazao je da je ponosan na decu iz Prihvatnog centra u Somboru u kom u svakom trenutku boravi 40 do 60 dece.

„Za svaki njihov praznik deca pokazuju običaje, a danas su ih pokazali povodom našeg Uskrsa“, rekao je Bošković.