U Prihvatnom centru za migrante u Somboru uručeni sertifikati za kozmetičkog tehničara

U Prihvatnom centru za migrante u Somboru danas su uručeni sertifikati ženama koje su završile trening za pomoćnog kozmetičkog tehničara za pedikir i manikir.

Obuku 11 žena migrantkinja organizovala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Školom za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru, a u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Migrantkinja iz Iraka Hejmen Muhamed rekla je da je na treningu puno dobrog naučila.

„Svakoj ženi je korisno da zna da se ulepša. Smatram da će mi kurs za kozmetičkog tehničara omogućiti da mi jednog dana postane zanimanje“, rekla je Hejmen.

Veštine manikira i pedikira su, prema rečima Šeherezad Ali iz Sirije, popularne medju ženama.

„I ranije sam se bavila kozmetičkim poslovima i mislim da mi mogu postati zanimanje i da su unosni poslovi“, rekla je Ali.

Danica Dubajić, nastavnica Škole za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru, istakla je da su migrantkinje rado prihvatile poziv za kurs manikira i pedikir i da su „neverovatno talentovane, a da je razlog verovatno podneblje iz koga dolaze“.

„Iskreno se nadam da će veštine koje su dobro savladale moći da primene“, rekla je Dubajić.

Vladimir Popović, direktor Škole za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru, rekao je da im nije prvi put da učestvuju u obrazovanju migranata.

“Ranije smo organizovali trening za programere. Žene su se odazvale na poziv za ovaj kurs kozmetičara da bi mogle da koriste to znanje“, rekao je Popović.

Uručenju sertifikata prisustvovali su predstavnici udruženja žena „Udahni život“ i predstavnici nevladine organizacije Somborski edukativni centar.