U Obrenovcu „Žive knjige“ po drugi put

Predstavnici medija i građani Obrenovca imali su danas priliku da drugi put prisustvuju događaju pod nazivom “Žive knjige” – konceptu koji podrazumeva ljude kao knjige koje imaju svoje naslove. U ovom, drugom u nizu događaja, “Žive knjige” bili su lokalni stanovnici. Oni  su govorili  o sebi, a korisnici Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu su ih upoznavali “čitajući ih” kroz razgovor.

“Cilj “Živih knjiga” je da umanji izazove sa kojima se suočavaju migrantska i lokalna populacija, kao i da se stvori zajednički prostor za komunikaciju i razmenu iskustava. Uz migrante kao knjige, želimo da podignemo svest lokalnog stanovništva o iskustvima migranata, njihovim potrebama i željama”, rekao je Miroslav Luburić u ime Fondacije Ana i Vlade Divac, koja sprovodi aktivnosti “Žive knjige”.

“Slavimo raznolikost” obuhvata aktivnosti koje su počele sa realizacijom u junu 2019. godine u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Cilj aktivnosti je stvaranje zajedništva i zajedničkog prostora za izbeglice i lokalno stanovništvo u Srbiji, sa manje predrasuda, a više razumevanja.