U Domu zdravlja “Sjenica” radionica za zdravo odrastanje dece iz migrantske i lokalne populacije

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji u sjeničkom Domu zdravlja održano je savetovanje za zdravo odrastanje. Tom prilikom su deca i roditelji iz migrantske i lokalne populacije upućeni na koji način mogu da očuvaju zdravlje i tako unaprede zdravstvene navike.

Glavna sestra Doma zdravlja Milica Kiković kazala je da je cilj radionice da se migrantima, pre svega mladim osobama, pomogne u odrastanju. Objasnila je i da je pružanje zdravstvene zaštite migrantima korisno i za Dom zdravlja u Sjenici i lokalno stanovništvo.

„Kao podršku u radu sa migrantima i zahvaljujući donacijama Evropske unije, Dom zdravlja je dobio dva sanitetska vozila, uposlili smo tri zdravstvena radnika, dobićemo i ginekološki sto koji će olakšati posao ginekolozima. Sve ovo dosta pomaže u unapređenju zdravlja lokalnog stanovništva, ali i migranata“, dodala je Milica Kiković.

Jelena Marić Luković ispred Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti kazala je da je pored donacije dva sanitetska vozila sjeničkom Domu zdravlja, podjednako važan rad sa mladima i decom u cilju formiranja zdravih životnih navika.

„Upravo je zbog toga akcenat radionice bio na očuvanju zdravlja. Treba da podržimo lokalne institucije koje se svakodnevno bore da prevaziđu sve prepreke, pruže najkvalitetnije usluge i hitno reaguju na novonastale situacije. Podjednako je važna i tehnička podrška, ali i ovakve preventivne aktivnosti“, rekla je Jelena Marić Luković.

Evropska unija obezbedila je u proteklom periodu Sjenici donaciju od 400.000 evra. Tim sredstvima nabavljena je odgovarajuća tehnička oprema za zdravstvene ustanove, završena rekonstrukcija Centra za azil u Sjenici i kupljena cisterna za transport pijaće vode.