U Bosilegradu otvoren rekonstruisani Prihvatni centar za migrante

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, otvorio je danas rekonstruisane prostorije Prihvatnog centra za migrante u Bosilegradu.

 

Zajedno sa Vladimirom Cucićem, komesarom za izbeglice i migracije, Vladimirom Zaharijevim, predsednikom opštine Bosilegrad i Lidijom Marković, šeficom kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji, obišao je objekat u čije je renoviranje i opremanje uloženo oko 465.000 evra u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Kako je istaknuto na otvaranju, zahvaljujući obnovi, kapacitet Prihvatnog centra u Bosilegradu povećan je sa 67 na 110 ležajeva, a migrantima koji u njemu borave sada su na raspolaganju savremeno opremljena ambulanta, kuhinja sa trpezarijom i sportski teren.

U okviru rekonstrukcije u objektu je postavljen video nadzor i uređeno dvorište.

Ambadasador Fabrici je kazao da je Prihvatni centar u Bosilegadu dobio novi život zahvaljujući saradnji brojnih međunarodnih partnera i lokalne samouprave, a uz donaciju Evropske unije.

„Evropska unija i Srbija godinama unazad zajedno rade na tome da obezbede dostojanstvene uslove za život migranata. Ovo je jedan od brojnih centara koji su otvoreni u Srbiji“, rekao je Fabrici.

On je istakao da je za rešavanje migrantske krize Evropska unija od 2015. godine donirala Srbiji oko 100 miliona evra.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cućić istakao je da je rekonstruisani objekat nekada bio bolnica, ali da je poslednjih 30 godina bio napušten, ruiniran, čak i bez krova.

„Broj migranata u našoj zemlji je veoma stabilan i dnevni ulazak migranata jednak je dnevnom izlasku. Oko 90 odsto od ukupnog broja migranata u našoj zemlji nalazi se u prihvatnim centrima, što je procenat koji je država sebi postavila kao cilj“, rekao je Cucić.

Lidija Marković, šefica kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji, izjavila je da je renoviranje Prihvatnog centra u Bosilegradu rezultat zajedničkog planiranja i koordinacije Evropske unije, Komesaraijata za izbeglice i migracije i Međunarodne organizacije za migracije.

„Evropska unija je nastavila da kroz projekte i različite partnere podržava ne samo smeštaj migranata, već sve usluge koje su neophodne za njihov boravak, poput pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovnom sistemu. Deca idu u školu, organizuju se razni socijalni događaji i aktivnosti, a sve to finansira Evropska unija“, naglasila je Marković.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev istakao je da su migranti dobrodošli u Bosilegrad i da to mesto spremno, ukoliko je potrebno, da prihvati i veći broj migranata.