„Turnir prijateljstva“ između migrantske i lokalne dece održan u Vranju

U subotu 29. septembra 2018. godine održana je sportska manifestacija u malom fudbalu pod nazivom „Turnir prijateljstva“ u balonu Škole fudbala „Prestiž“ u Vranju.

Učesnici ovog turnira bili su dečaci i devojčice migranti koji su privremeno smešteni u prihvatnim centrima u Vranju i Bujanovcu i lokalna deca – članovi škole fudbala „Prestiž“ iz Vranja. Odigrane su tri utakmice između mešovitih timova.

Ovaj događaj je bila prilika za lokalnu i decu migrante za druženje kroz sport, a migrantska deca će moći da nastave da treniraju fudbal sa svojim vršnjacima iz lokalne zajednice.

Marti iz Avganistana kaže da su se svi jako dobro zabavili, a Novak iz Vranja dodaje da da su timovi imali dobre pasova i da su svi dobro igrali.

Najverniji navijači u publici bili su roditelji, sestre, prijatelji. Iako su svi imali svoje favorite, Sanja iz Avganistana naglašava da rezultat sam po sebi nije važan nego deca, koja su srećna i imaju dobru motivaciju.

Ovo je jedna od aktivnosti čiji je cilj da unapredi kulturnu i društvenu razmenu između migranata i lokalnog stanovništva koja se sprovodi u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.