Tribina “Žene istoka i zapada” prilika za druženje i razmenu iskustava o životu u mačo društvu

Žene istoka i zapada razlikuju se u tome kako žive i kakav položaj imaju u društvu. Ali, ima i sličnosti, pre svega u tome da i u Srbiji, koja je zapad za Avganistan i Iran, odakle potiče najveći broj migranata smeštenih u prihvatnim centrima Srbiji, žene teže dolaze do posla. Manje su i plaćene u odnosu na muškarce koji obavljaju isti posao, ocenjeno je danas u Vranju na tribini „Žene istoka i zapada“. Događaj je organizovan u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.

Predstavnice žena iz Prihvatnog centra za izbeglice i migrante u Vranju opisale su način života u Avganistanu i Iranu kao život u „mačo društvu“, u kome se za sve pitaju muškarci, kao i da je to čemu teže „sloboda u kojoj žene žive u zapadnoevroskim zemljama“.

U isto vreme, prilikom opisa najvećih problema sa kojima se svakodnevno suočavaju, predstavnice ženskih udruženja iz Vranja su navele da ni Srbija nije mnogo daleko od „mačo društva“, s obzirom na to da žene slobodu tehnički imaju, ali da su u velikoj meri ograničene finansijski, jer su često za iste poslove manje plaćene od muških kolega.

Predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je organizator tribine, Radmila Borozan, je rekla da je tribina i prilika da se žene smeštene u prihvatnim centrima za izbeglice i migrante u Vranju i Bujanovcu upoznaju i druže sa ženama iz ovih gradova.

Prema njenim rečima, žene iz Avganistana i Irana su danas pred mnogo većim izazovima nego žene u Srbiji, što ih je i navelo da budu mnogo hrabrije i odlučnije, nego što su to žene u Srbiji.

U Prihvatnom centru za izbeglice i migrante u Vranju smešteno je 206 korisnika, dok je u Prihvatnom centru u Bujanovcu smešteno njih 190.