Sportom do boljeg razumevanja

U nedelju 16. juna 2019. na reci Bosut u Višnjićevu (opština Šid), u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji, organizovan je sportski događaj tokom međunarodne regate i juniorskog takmičenja u kajaku. Učesnici su bili deca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Organizovan je i dolazak 17 dece migranata korisnika Prihvatnog centra u Šid,u u pratnji jedne majke. Oni su, zajedno sa decom iz lokalnog kajak kanu kluba “Filip Višnjić”, učili da veslaju. Ovom prilikom oni su se družili i razgovarali o značaju sporta za zdrav život.

Tokom trke u kajaku migrantska deca su podržala takmičare iz Šida navijajući zajedno sa lokalnim stanovnicima. Sva deca su uživala u događaju i zamolila da ponovo dođu na obuku, ali i na druženje i igru.

Aktivnosti pod sloganom “Slavimo raznolikost”, koje se realizuju u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, počele su u junu 2019. godine.

Imaju za cilj jačanje zajedništva i stvoranje zajedničkog prostora za migrante i lokalno stanovništvo u Srbiji, sa manje predrasuda a više razumevanja i saradnje.