Slikarske radionice vraćaju lepa sećanja migrantima

U Prihvatnom centru u Obrenovcu u toku su psihoedukativne i okupacione radionice. Reč je o kreativnim, stimulativnim, relaksacionim i edukativnim tehnikama i aktivnostima, koje za cilj imaju da poboljšaju mentalno zdravlje migranata.

Učesnici u radionicama kazali su da im ovakve aktivnosti olakšavaju svakodnevnicu, da im prija atmosfera zajedništva i poštovanja različitosti. Takođe, znači im i mogućnost da unaprede socijalne veštine.

Održane radionice bile su fokusirane na kreativno izražavanje kroz slikanje, bojenje, pisanje poruka… Uz superviziju i podršku psihologa i članova tima migranti su podsticani da podele misli i osećanja i da se opuste. Bila je ovo prilika da se kroz razgovor prepoznaju i jačaju njihovi zdravi resursi.

Neki od učesnika su izjavili da je ovo prvi put da imaju priliku da boje i crtaju, da im to prija i opušta ih.

A.K., mladić iz Avganistana, podelio je sa nama sećanja iz detinjstva i vremena kada je maštao o tome da postane slikar:

 „U školi sam dobijao nagrade za svoje crteže. Danas su mi se vratila lepa sećanja iz prošlosti“, kazao je on.

Učesnici radionice međusobno su razmenjivali svoje radove, kako bi čuli mišljenja ostalih članova grupe. Bilo je i onih koji su, kada je crtež završen, fotografisali i ponosno slali fotografije svojih radova najbližima.

Z.S. iz Pakistana (34), je na svom crtežu napisao posvetu ženi i kćerkama, koje nije video i čuo mesecima.

„Posvetio sam svoj crtež njima, jer je u ovom trenutku to jedini način da im kažem da mi nedostaju“.

Aktivnosti se održavaju dva puta nedeljno u trajanju od po dva sata. Sastav grupa čine migranti smešteni u PC Obrenovac, muškarci od 18 do 40 godina, iz različitih delova Avganistana, Pakistana i Indije.

Aktivnosti sprovodi tim Međunarodne organizacije za migracije, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.