Sem Fabrici u poseti Pirotu

Pirot, 11. jul 2018. – Nj.E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, obišao je juče i danas Pirot, odnosno institucije koje su podržane sredstvima Evropske unije.

Posetu je započeo sastankom sa Vladanom Vasićem, gradonačelnikom Pirota, tokom kojeg su razgovarali o podršci Evropske unije, a posebno o aktuelnoj situaciji u oblasti migracija i podršci za smeštaj migranata i izbeglica i upravljanje granicom.

Ambasador Fabrici obišao je Regionalni centar Granične policije na granici Srbije i Bugarske, gde se sreo sa generalom Policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije. Podrška Evropske unije upravljanju granicom, osim gostovanja policijskih službenika iz zemalja Evropske unije, obuhvata i nabavku specijalizovane opreme za nadzor granice, kao što su sofisticirani dronovi, endoskopske i termovizijske kamere, terenska vozila, komunikacioni uređaji, čitači putnih isprava, specijalizovani dvogledi i drugo.

„Evropska unija pomaže Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se unapredili kapaciteti za upravljanje granicom. Ova pomoć podrazumeva jačanje operativnih kapaciteta nadležnih institucija i to angažovanjem oko 100 gostujućih policijskih službenika iz zemalja Evropske unije. Na taj način smo omogućili razmenu znanja i iskustava. Takođe, nabavkom specijalizovane opreme za nadzor granice vredne oko milion evra i tehnički smo ojačali Graničnu policiju Republike Srbije“, izjavio je Sem Fabrici prilikom obilaska Regionalnog centra.

Tokom posete Prihvatnom centru za migrante i izbeglice ambasador je podsetio da je Evropska unija sa skoro 100 miliona evra  od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama. Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i u Pirotu je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, zaštita, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

„Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice. Zato Evropska unija nastavlja da podržava lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje komunalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga kako lokalnoj, tako i populaciji migranata i izbeglica“, rekao je ambasador Sem Fabrici.

Nakon obilaska Momčilove tvrđave, koja se rekonstruiše sredstvima Evropske unije i Grada Pirota, ambasador je izrazio zadovoljstvo što je već oko 80 odsto planiranih radova završeno. Podrška Evropske unije ovom projektu iznosi oko 340.000 evra.

„Ovim projektom pokazujemo da podržavamo očuvanje kulturnog nasleđa ne samo u zemljama članicama, već i u zemljama kandidatima za članstvo. Siguran sam da ćemo završetkom radova na tvrđavi ojačati turistički potencijal Pirota i privući značajan broj turista“, izjavio je Sem Fabrici.