Šef Operacije 1 u Delegaciji Evropske unije u poseti Vranju

Vranje, 25. maj 2018. – Nikola Bizel, šef Operacije 1 u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, predstavnici Republike Srbije i agencija Ujedinjenih nacija, obišli su danas Prihvatni centar za migrante u Vranju, izložbu „Ostavljena sećanja“, pretpremijerno izvođenje predstave koju su organizovali i igraju lokalna i deca migranti zajedno sa roditeljima, Osnovnu školu „Radoje Domanović“ i Zdravstveni centar u Vranju. Poseta je organizovana u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

U Prihvatnom centru u Vranju sredstvima Evropske unije obezbeđen je smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

Nikola Bizel, šef Operacije 1 u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, i ostali zvaničnici obišli su ambulantu, kutak za decu, učionicu za stariju dece i sobe gde su smešteni migranti.

„I danas smo mogli da se uverimo da pomoć Evropske unije stiže do migranata na adekvatan način. Sa skoro 100 miliona evra pomoći Evropska unije je najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama. Naša pomoć stiže do migranata, ali i do lokalnih zajednica koje su takođe dale značajan doprinos tokom povećanog priliva migranata na teritoriji Republike Srbije. Drago mi je da smo se i ovde uverili u normalan suživot lokalnog stanovništva i migranata. Deca migranti nesmetano pohađaju nastavu u školama zajedno s decom iz Vranja, a zahvaljujući sredstvima EU nastava se odvija u savremeno opremljenim učionicama. Doniranjem savremene mikrobiološke opreme, ambulantnog vozila i angažovanjem dva medicinska tehničara pomogli smo i funkcionisanje Zdravstvenog centra u Vranju“, rekao je Nikola Bizel.

Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, izjavio je da su kontinuirano ulaganje u infrastrukturu, unapređenje sistema obrazovanja i vaspitanja, modernizacija sistema zdravstvene zaštite, dalje jačanje institucionalnih kapaciteta, neke od osnovnih determinanti održivog razvoja.

„U Vranju, kao jednom od gradova na migrantskoj ruti, uz podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije, realizovani su važni projekti, među kojima su nabavka ambulantnog vozila za potrebe Hitne službe Doma zdravlja „Vranje“, nabavka opreme za mikrobiološka istraživanja i angažovanje stručnih lica, opremanje Osnovne škole “Radoje Domanović” u Vranju nameštajem, informatičkom, sportskom opremom i didaktičkim materijalom. Izrađen je plan zdravstvenih usluga u vanrednim situacijama, koji će omogućiti efikasan odgovor zdravstvenih ustanova na teritoriji grada u slučaju nastanka kriznih situacija“, rekao je gradonačelnik Milenković.

Izložbu „Ostavljena sećanja“ čini 20 fotografija igračaka dece migranata koje su ostale iza njih tokom trajanja Zapadnobalkanske rute i prelaska hiljade migranata preko teritorije Republike Srbije. Postavljena je na platou ispred Narodnog muzeja, nakon čega će biti izložena u zgradi Doma kulture, hol ispred galerije Narodnog univerziteta.

Đaci, roditelji i nastavnici OŠ „Radoje Domanović“ pretpremijerno su izveli predstavu koja je pripremljena povodom dana škole, a u njoj igraju deca iz Vranja, migranti, njihovi roditelji i školsko osoblje. Tema je edukativna, a scenario se bazira na događajima iz školskog života.

Tokom obilaska OŠ „Radoje Domanović“ gosti su imali priliku da vide opremu, stolove, stolice, računarsku i sportsku opremu, kao i didaktički materijal, nabavljenu zahvaljujući sredstvima Evropske unije.

Navedene aktivnosti, kojima je podržano Vranje kao grad na čijoj teritoriji borave migranti, implementirali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).