Roditelji i deca migranti družili se u školi u Pirotu

Pirot, 31. oktobar 2018. godine – U sklopu akcije „Roditelji u školskim klupama“, u OŠ „Dušan Radović“ organizovane su različite rekreativno-edukativne aktivnosti za lokalno stanovništvo Pirota i migrante koji su trenutno smešteni u ovom gradu.

U sređenom, novom i opremljenom ambijentu školske sale OŠ „Dušan Radović“ Piroćanci i Iranci su odmerili snage u različitim sportskim disciplinama i lavovski se borili za svoje timove. Očevi i deca su tokom rekreacije razmenili i svoja prethodna sportska, ali i životna iskustva i kao pravi profesionalci na kraju meča čestitali jedni drugima i nastavili druženje van terena.

Pomoćnik gradonačelnika grada Pirota Bojan Ranđelović je istakao značaj zajedničkih aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva:

„ Ovo je sjajan način da razbijemo sve predrasude koje su i dalje prisutne u nekim sredinama i koje stvaraju jaz između migranata i građana Srbije. Ovakvih akcija bi trebalo da bude što više kako bismo stvorili sinergiju ljudi koji žive na jednom prostoru i prevazišli sve prepreke koje različitosti u jeziku, tradiciji, istoriji i klulturi nose sa sobom. Drago nam je da je Pirot uspeo efikasno da odgovori na migracijske izazove i da smo u prilici da se pohvalimo ovakvim akcijama povezivanja i stvaranja jedinstva. Evropska unija je nagradila građane Pirota sa 120,000 evra kojima je očuvan kvalitet obrazovnih, zdravstvenih i usluga socjalne zaštite.“

Dok su se deca zabavljala, roditelji su razmenjivali iskustva o načinima prevazilaženja roditeljskih briga i poteškoćama koje roditeljstvo sa sobom nosi, bez obzira na to u kojoj sredini se nalazite. Kroz stručno savetovanje radnika Centra za socijalni rad Pirot, roditelji su dobili korisne informacije i savete i kako doći do kompromisnog rešenja koji će održati porodicu na okupu i neće povrediti nijednog njenog člana.

Kao i uvek, velika podrška u aktivnostima koje uključuju migrante/kinje su predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije. Ovog puta akciji društvenog povezivanja se priključio Slobodan Savović, koordinator za jug Srbije, koji je izjavio da je od izuzetne važnosti da se ovakve aktivnosti sprovode u lokalnim sredinama širom Srbije

„Uz podršku Evropske unije smo uspeli da unapredimo uslove smeštaja, kvalitet života izbeglica i migranata u ovom okrugu, kao i da doprinesemo većoj inkluziji migranata u lokalnu zajednicu. To pokazuje i današnji dogadjaj. Trenutno se u Prihvatnom centru u Pirotu nalazi 166 migranta, od cega je 42 dece”.

Uključivanje migrantske dece u obrazovni sistem jeste jedan od prioriteta migracione politike naše zemlje, koji je u praksi podržala OŠ „Dušan Radović“ kroz obrazovni rad sa više od 30 dece migranata u prethodnih nekoliko godina. Nataša Branković, direktorka OŠ „Dušan Radović“, je istakla svoje zadovoljstvo donacijom i rekonstrukcijom školske sale, ali i aktivnostima koji se organizuju u sklopu „Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti“.

„ U životu svakog deteta škola bi trebalo da predstavlja drugu i proširenu porodicu. Naša misija je da to i postignemo i budemo drugi dom za sve naše učenike.“

Cilj akcije „Roditelji u školskim klupama“ je bio da okupi roditelje i decu na jednom mestu i da to mesto bude škola, kao primarna grupa svakog društva, kao mesto gde deca odrastaju, povezuju se, dele lepe i ružne momente i gde stiču iskustvo koje nose sa sobom tokom celog života.