Radionica “Šta znaš o saobraćaju”

Radionica pod nazivom „Šta znaš o saobraćaju“, u kojoj su učestvovala deca migranti i učenici tri osnovne škole iz Kikinde, održana je danas u tom gradu.

Jelena Marić Luković, ispred Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, rekla je da je cilj radionice da se deca upoznaju sa pravilima u saobraćaju, ali i da se podstakne razmena kulture i da zajednice u kojima borave migranti budu jake i stabilne.

„Zahvaljujući podršci Evropske unije obezbedjena je biciklistička oprema i bicikli za sve tri osnovne škole i Prihvatni centar u Kikindi“, rekla je Marić Luković.

Biljana Šiman, direktorka Osnove škole „Djura Jakšić“ koja je bila domaćin radionice, izjavila je da je radionica jedna u nizu aktivnosti koja se organizuje u školi od septembra, kako bi deca migranti bila prihvaćena u školi i savladala srpski jezik.

Edukacija o saobraćaju i kviz znanja „Šta znaš o saobraćaju“ organizovani su u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, u saradnji sa Gradskim povereništvom za izbegice i migracije, lokalnom samoupravom, Policijskom upravom Kikinde i Auto-moto sekcijom nezavisnog policijskog sindikata.

Radionicom su obuhvaćena deca od prvog do četvrtog razreda. Cilj je bio da se učenicima kroz kviz ukaže na probleme koje mogu da sretnu u saobraćaju, nakon čega je organizovana simulacija situacija u saobraćaju i takmičenje učenika.

Osnovnu školu „Djura Jakšić“ u Kikindi pohađa četvoro dece migranata u nižim razredima, dok druge dve kikindske osnovne škole pohađa po jedno dete iz populacije migranata.