Radionica „Kreativna gastronomija“ za mlade migrante u Nišu

Deca migranti smeštena u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu i učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole pripremala su danas kulinarske specijalitete iz Avganistana i Srbije u okviru radionice „Kreativna gastronomija“.

Jelena Marić Luković, ispred Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti, kazala je da su deca migranti i učenici iz Niša na radionici imala priliku da se bolje upoznaju i da ih  različiti ukusi povežu.

„Bila je ovo prilika da mladim migrantima, kao i štićenicima Zavoda otvorimo svet kulinarstva, informišemo ih i naučimo neke nove veštine. Možda će neko od njih odabrati ovu profesiju za svoje zanimanje“, izjavila je Marić Luković.

Ona je kazala da su učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole prvi put posetili Zavod za vaspitanje omladine.

„Institucionalni smeštaj ponekad izazove određenu stigmatizaciju u društvu. Zato je važno da se mladi upoznaju i da shvate da su ih različite životne okolnosti odvele na različite strane, a da smo u suštini svi isti“, rekla je Marić Luković.

Milan Milojić, nastavnik kuvarstva Turističko-ugostiteljske škole, rekao je da radionica „Kreativna gastronomija“ predstavlja novo iskustvo za učenike i nastavnike te škole.

„Učenici su zadovoljni što su imalii priliku da kuvaju zajedno sa decom migrantima i što su mogli da od njih nauče finese u začinjavanju jela. Pripremali su zajedno sote na avganistanski način, a to jelo je specifično jer se za njegovu pripremu koristi kurkuma, dosta limunovog soka i jogurt“, kazao je Milojić.

Direktorka Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu Jelena Aksić podsetila je da ta ustanova od 2011. godine ima Centar za smeštaj maloletnih stranih lica koja u našoj zemlji borave bez roditelja, odnosno bez staratelja.

 „Zahvaljujući odličnoj saradnji i Podršci Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobili smo prošle jeseni lopte i druge sportske rekvizite, a sada kompjutersku opremu, inventar za kuhinju i ormare“, istakla je Aksić.

Prema njenim rečima, od 2011. godine do sada u Centru je boravilo oko 500 dece migranata, a pored usluga smeštaja, svoj deci obezbeđena je psihosocijalna podrška, edukaciono-korektivna pomoć i radna terapija. U Zavodu se trenutno nalazi osam mladih migranata.