Radionica „Kad majice pričaju priče” u Prihvatnom centru u Adaševcima

Migranti iz Prihvatnog centra u Adaševcima kod Šida danas su učestvovali u radionici „Kad majice pričaju priče“, u okviru koje su na prednjem delu majica naslikali kako zamišljaju svoju budućnost.

Specijalni pedagog Dragan Veselinović rekao je da radionica traje dva dana, a ima za cilj da migranti verbalizuju i oslikaju svoje emocije, moguće strahove i očekivanja.

„U okviru psihosocijalnog bloka radionice, prvog dana smo sa migrantima razgovarali o njihovoj prošlosti, odnosno zemljama i gradovima odakle dolaze i o razlozima zbog kojih su ih napustili i kakve emocije imaju u odnosu na njih. Onda smo prešli na kreativno-manuelni blok, kada su migranti oslikavali poleđinu majice simbolom koji predstavlja tu njihovu prošlost i vezu sa mestima iz kojih dolaze“, objasnio je Veselinović.

On je kazao da su migranti danas govorili o zemljama u koje žele da odu i kako planiraju da se prilagode novom socijalnon okruženju.

„Razlozi zbog kojih su migranti napustili svoje domove su uglavnom bezbednosni. Retko ko pomene razloge ekonomske prirode, iako su i oni zastupljeni“, naveo je Veselinović.

On je rekao da su migranti u okviru kreativno-manuelnog dela današnje radionice na prednjem delu majice naslikali simbol koji je vezan za njihovu budućnost.

„Često su to motivi zastava država u koje idu ili dresovi fudbalskih klubova, pošto mlađi obično žele da budu fudbaleri“, kazao je Veselinović.

Po njegovim rečima, većina migranata planira da ode u Nemačku, Holandiju, Švedsku, Belgiju, Francusku i Veliku Britaniju.

„Što se tiče budućnosti, njihova stremljenja su slična. Uglavnom žele da odu iz Srbije iz ekonomskih razloga i uglavnom im nije bitno šta će u budućnosti da rade“, ukazao je Veselinović.

Dodao je da je „svima bezbednost dece i njihova budućnost“ na prvom mestu.

Po njegovim rečima, dvodnevna radionica „Kad majice pričaju priče“ održana je u skoro svim prihvatnim centrima u Srbiji u kojima borave migranti.

Radionicu je organizovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.