Radionica „Drug drugu“ održana u Tutinu

U dečjem kutku Centra za azil u Tutinu juče je organizovana kreativna radionica pod nazivom „Drug drugu“. Deca iz Predškolske ustanove „Habiba Stočević“, zajedno sa decom migrantima iz Centra za azil, pravila su poklone jedni drugima. Ovom prilikom su se i deca i njihovi roditelji upoznali sa radom Centra za azil, ali i međusobno, i razmenili su iskustva u vezi sa odgojem dece, navikama i dečjim obrascima ponašanja.

Ispred Podrške Evropske unije u upravljanju migracijama u Republici Srbiji, Katarina Ivanović je rekla:

„Na današnjoj radionici vidimo zajedništvo na delu, dečju igru, kreativnost i smeh. U tom istom cilju, kako bi sva deca imala srećno i zdravo odrastanje, u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji opremljena je igraonica Predškolske ustanove „Habiba Stočević“ raznovrsnim didaktičkim materijalom i igračkama za decu različitih uzrasta“.

Sabaheta Mušina, direktorka Predškolske ustanove, je dodala: „Zahvaljujem se na donaciji, jer je njome stvoren prijatniji prostor za decu i njihov razvoj. Drago mi je da je ustanova „Habiba Stočević“ među brojnim ustanovama obrazovne i dečje zaštite koje su svoja vrata otvorila za svako dete, bez obzira na njihovo poreklo i pravni status“.

Trenutno ovu predškolsku ustanovu pohađa 765 dece, raspoređeni u 54 vaspitne grupe. Od 2015. godine oko 50 dece migranata je bilo uključeno u predškolsko obrazovanje, i u starijim i u mlađim grupama.

U ovom trenutku u Predškolsku ustanovu “Habiba Stočević” ne idu deca migranti, već se sa njima radi u dečjem kutku u Centru za azil. Višegodišnja saradnja Centra za azil i Predškolske ustanove “Habiba Stočević” se iskazuje i kroz veliki broj zajedničkih aktivnosti u kojima učestvuju lokalna i migantska deca.