Prvi put u dvorcu

Blizu 100 roditelja i dece migranata iz Irana, Iraka i Avganistana koji su smešteni u centrima u Kikindi i Subotici obišli su danas dvorac Fantast kod Bečeja.

Izlet je organizovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a deca su imala priliku da obidju sobu vlasnika dvorca Bogdana Dundjerskog i sviraju na klaviru koji je iz doba gradnje zamka od 1919. do 1923.godine.

Ziba (17) iz Avganistana došla je u Srbiju sa roditeljima i bratom, a za agenciju “Beta” je kazala da joj se svideo obilazak dvorca.

„Želim da idem u Englesku i školujem se za doktora, ali moji roditelji žele da idu u Nemačku, jer je tamo moja sestra“, rekla je Ziba.

Abuza (37) iz Irana dve godine je u Srbiji, a to je bio prvi put da je video zamak Fantast.

„Hvala IOM-u za dolazak ovde, drago mi je da vidim druge ljude i upoznam novu kulturu. Za mene je ovo nešto novo, video sam zgradu staru 100 godina“, rekao je Abuza.

Vodič Zvonko Trajković rekao je za agenciju “Beta” da je dvorac otvoren za posete od 1983. godine, a da je to bio prvi put da su ugostili migrante.

„Deca iz svih krajeva Srbije dolaze, stranci dolaze na odmor. Zanimljivo je iskustvo što su nam došli deca migranti, iznenadilo me što znaju srpski“, kazao je Trajković.