Premijerno prikazan film „CLOSE(D)“

CLOSE(D)“, četrdesetominutni dokumentarni film koji tretira temu migracija u Srbiji, s akcentom na migrantima iz Azije i Afrike, premijerno je prikazan u četvrtak 18. jula 2019. u 20 sati u sali Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Film je sniman u periodu novembar 2018 – jun 2019. godine. Sadrži, između ostalog, scene u prihvatnim i centrima za azil gde migranti borave dok su u Srbiji, prizore dece koja idu u škole, brojne arhivske snimke migranata dok prelaze granice, sami i sa krijumčarima… Film ima i internacionalnu dimenziju zahvaljujući snimcima sa ulica Beča iz kvartova koji su mahom naseljeni ljudima koji su došli u Austriju iz Afrike ili Azije.

Film nudi podsećanje da je više od milion migranata,  mahom Sirijaca, Iračana, Avganistanaca i Pakistanaca, prošlo od sredine 2015. kroz Srbiju na putu ka zemljama Zapadne Evrope. Ta kretanja se nisu zaustavila, mada su od marta 2016. godine u značajno manjem obimu.

Podaci za ovu i prošlu godinu kažu da kroz Srbiju prođe oko 20.000 migranata godišnje. Veliki broj njih, uprkos brojnim pokušajima, ne uspeva da pređe granice Srbije i ostaju „zaglavljeni“ u Srbiji. Veći deo ovog filma upravo je posvećen njima.

Film postavlja pitanja – ko su migranti, koja su njihova iskustva, šta ih je dovelo dovde, gde će dalje, čemu se nadaju, kako ih je Srbija primila…

Ovaj film nema nameru da nudi lake odgovore. U vremenu kada nam se često nude jednostavna rešenja za kompleksne probleme, film pokušava da prikaže realnosti situacije na način da gledaoci mogu sami da izvuku zaključke.

Film je napravljen u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji. Autorka je Brigite Kuhar iz Austrije, a režirao ga je Boriša Simović.