Predstavnici Delegacije Evropske unije, Republike Srbije i implementacionih partnera u poseti Tutinu

Tutin, 3. jul 2018. – Nikola Bizel, šef Sekcije (Operacija 1) u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, predstavnici države i implementing partnera koji sprovode aktivnosti u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, posetili su danas opštinu Tutin. Tom prilikom Nikola Bizel i ostali gosti imali su sastanak sa Kenanom Hotom, predsednikom opštine Tutin, tokom kojeg su razmenili informacije u vezi sa dešavanjima u oblasti  migracija.

Nakon sastanka Nikola Bizel i ostali zvaničnici obišli su Dom zdravlja „Tutin“. Tom prilikom je ovoj ustanovi uručeno potpuno opremljeno ambulantno vozilo, koje će unaprediti dostupnost zdravstvenih usluga građanima Tutina, kao i migrantima smeštenim u Centru za azil u ovoj opštini. Nakon toga gosti su obišli predškolsku ustanovu „Maja“, čije su prostorije renovirane i proširene sredstvima Evropske unije u vrednosti 55.000 evra. Usledio je obilazak Centra za azil u Tutinu, čiji je aneks B sagrađen u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, sredstvima iz EU regionalnog fonda za odgovor na krizu u Siriji „Madad“.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i ovde je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, usluge zaštite, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije. EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

„Evropska unija je sa skoro 100 miliona evra  od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama. Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica  i gradova na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice. Stoga EU pruža pomoć lokalnim zajednicama da unaprede kapacitete da pruže potrebne usluge migrantima i izbeglicama. Tutin je još jedan od dobrih primera saradnje i opština gde su migranti prihvaćeni“, rekao je Nikola Bizel.

Kenan Hot, predsednik opštine Tutin, zahvalio se na podršci Opštini Tutin i naglasio da je vozilo koje je donirano Domu zdravlja „Tutin“ od velike važnosti za ovu ustanovu s obzirom na okolnosti u kojoj se ona nalazi, odnosno na manjak operativnih uslova i nedostatak opreme, pa pacijenti često moraju da se šalju drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

„Tutin je grad u kojem su izbeglice velikodušno primljene. Mi se trudimo da im obezbedimo takve uslove da se oni dobro osećaju i da koliko je to moguće zaborave da su daleko od svojih kuća. Podrška Evropske unije i saradnja koju ostvarujemo kako u ovim, tako i u drugim sektorima, je od velikog značaja za nas i nadam da ćemo je nastaviti i poboljšati u periodu koji je pred nama“, izjavio je Kenan Hot.

Navedene aktivnosti, kojima je podržan Tutin kao grad na čijoj teritoriji borave migranti, implementirali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).