Poseta spomeniku Neznanog junaka i tornju na Avali

Izlet do spomenika Neznanom junaku i tornja na Avali organizovan je za sedam migranata iz Prihvatnog centra u Obrenovcu kako bi upoznali makar delić istorije Srbije. Ova aktivnost sprovedena je u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima na čijim teritorijama borave migranti.

Migrant iz Pakistana Norez Džaved rekao je da voli istoriju i da je često i u njegovoj zemlji posećivao istorijske spomenike.

„Dopada mi se spomenik Neznanom junaku“, rekao je Džaved i dodao da je „izuzetno zadovoljan uslovima boravka u Srbiji, jer se oseća kao kod kuće“.

On je u Srbiji skoro dve godine i pre nekoliko meseci je, kako je rekao, odlučio da odustane od puta u zemlje EU i ostane u Srbiji.

Zahtev za azil je, prema njegovim rečima, u proceduri, a posle toga pokušaće da nadje posao u Srbiji koji je vezan za znanje jezika.

„Želeo bih da radim u nekoj međunarodnoj organizaciji kao prevodilac“, rekao je Džaved koji dobro govori engleski i urdu jezik.

Na pitanje da li je put do Srbije bio naporan Džaved je odgovorio da teške trenutke želi da zaboravi i da u sećanju ima samo lepe uspomene.

Migrant iz Somalije Jasin Baši, koji je u Srbiji oko godinu dana, rekao je da je srećan što je mogao da vidi spomenik na Avali, jer ga interesuje istorija.

„Ovo je prvi istorijski spomenik koji sam video u Srbiji“, kazao je Baši.

Iz Somalije je Baši, kako je rekao, došao peške, preko Turske i Bugarske i do sada mu je „najbolje u Srbiji“.

Istakao je da mu je cilj da stigne do Nemačke, a ako ne uspe, „možda će ostati i u Srbiji“.