Poligonom do znanja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je, prepoznajući značaj podrške ustanovama obrazovanja i vaspitanja za održivu inkluziju učenika migranata, pokrenulo niz aktivnosti.

One se sprovode u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji. Jedna od njih je dodela malih grantova ustanovama sa ciljem unapređivanja njihovih kapaciteta za rad sa migrantskom populacijom. Osnovna škola „Vasa Pelagić“ iz Beograda jedna je od 58 škola koje su korisnice malog granta.

Nastavnici i stručni saradnici ove ustanove realizuju projekat „Poligonom do znanja, sa željom da se kreiraju nove edukativne, zabavne i korisne aktivnosti za učenike, kao i kreativan prostor za učenje kroz igru.

Kroz aktivnosti na projektu migranti uče reči srpskog jezika, gramatička pravila koja su iscrtana na poligonu u školskom dvorištu, zatim pravila po kojima se kreće po poligonu i kratke dramske igrokaze na određenim stanicama.

Na poligonu se nalaze azbuka, padeži, književni rodovi, dani u nedelji, formule za obim i površinu geometrijskih oblika i tela, desetice, školski lenjir, menzura, tablica množenja, meseci u godini, časovnik, pešački prelaz sa semaforom, notni sistem, rimski brojevi i mnogi drugi nastavni sadržaji.

Motorički poligon je jedan od najboljih načina da se elementi koji su već naučeni u nastavi povežu i prikažu kao celina. Razvijaju se spretnost, okretnost, snaga i izdržljivost. Ovim poligonom integriše se nastavni sadržaj većine predmeta.

Višestruka je korist ovakvih aktivnosti. Pored učenika migranata, i učenici iz osetljivih društvenih grupa podstiču se da se aktivnije uključe u lokalnu zajednicu.