Počela rekonstrukcija Vatrogasnog doma u Kanjiži

Prve dane jeseni u Kanjiži obeležio je početak radova na rekonstrukciji jednog od najistaknutijih zdanja ove pogranične opštine – Vatrogasnog doma.

U prostorijama Vatrogasnog doma, koje datiraju sa početka 19. veka,  smeštene su kancelarije profesionalnih vatrogasaca, pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i sedište Dobrovoljnog vatrogasnog Društva, najistaknutijeg kanjiškog udruženja sa stogodišnjom tradicijom.

Zgrada Vatrogasnog doma predstavlja svojevrsni spomenik kulture koji se nalazi  pod zaštitom države. Zahvaljujući Podršci Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti u iznosu od 97.000 evra, pomiriće se zahtevi za očuvanjem kulturnih spomenika i unaprediti brzina reagovanja u vanrednim situacijama.

Već dugi niz godina, opština Kanjiža predstavlja tranzitno područje za migrante koji se na svom putu ka zemljama krajnjeg odredišta zadržavaju u pojasu graničnog prelaza Horgoš.  Intenzivan priliv migranata dostigao je vrhunac 2015. godine, kada je više od 150.000  muškaraca, žena i dece prošlo teritorijom ove opštine. U trenucima potencijalne humanitarne krize dobrovoljci vatrogasnog društva pružili su značajnu podršku nadležnim institucijama Republike Srbije u osnivanju i funkcionisanju privremene prihvatne stanice.

Završetak radova se očekuje sredinom decembra 2018. godine.