Park prijateljstva i nade u Preševu

Preševo, 29. mart 2018. godine – Dvorište osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Preševu je čistije, bezbednije i bogatije zasadima lipa zahvaljujući zajedničkoj akciji roditelja i dece iz Prihvatnog centra za migrante u Preševu. Oni su zajedno sa svojim vršnjacima i njihovim roditeljima, meštanima Preševa, dan posvetili manifestaciji „Park prijateljstva i nade“.

„Presrećni smo i zahvalni na ovoj prilici da se bolje upoznamo i da sretnemo neke nove ljude“, kaže tinejdžerka iz Avganistana koja je već godinu i po dana sa svojom  porodicom u Prihvatnom centru u Preševu i koja je donedavno pohađala ovu školu.

Ova akcija mnogo je značila i majci dečaka i devojčice koji su vredno pomagali u raščišćavanju travnjaka i sađenju biljaka.

„Danas se osećam kao da nisam izbeglica, već kao bilo koja majka čije je dete srećno. Moje dete je dobilo priliku da doživi nešto slično onome što je običaj u našoj zemlji i to u ovom periodu kada se obeležava Vaskrs. To su aktivnosti u prirodi i hvala vam na tome“, rekla je ona.

U drugom delu akcije je zajedničkim snagama ofarbana nova ograda sportskog igrališta i ulazna kapija u školu koja sada može i da se zaključa, pa je sve zbog svega što je urađeno dvorište škole ne samo lepše, već i sigurnije.

Završetak akcije obeležen je zajedničkim gestom koji simbolizuje nadu u bolju budućnost, kada je u isto vreme pušteno da 100 balona odleti u vazduh. Kako je jedna devojka iz Irana rekla „da pređu sve granice koje oni ne mogu“.

Ova manifestacija organizovana je u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, kao jedna od aktivnosti koja se sprovodi u lokalnim sredinama u kojima su smešteni migranti i izbeglice.