Osnovci i migranti iz Sombora zajedno u vežbi spasavanja u nesreći

Učenici Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar“ u Somboru i migranti iz Prihvatnog centra u tom gradu izveli su danas završnu vežbu pružanja prve pomoći u nesrećama.

Dvomesečna obuka ,,Priprema za delovanje i odgovor na nesreće“, koju je završilo 20 migranata i više desetina đaka Osnovne škole ,,Ivo Lola Ribar“, sprovedena je uz pomoć aktivista Crvenog krsta u Somboru.

Tokom pokazne vežbe, migranti i učenici pokazali su stečeno znanje i veštine pružanja prve pomoći povređenima, a tokom simulacije havarije na električnim instalacijama u toj školi.

Jelena Marić Luković, ispred Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti, rekla je da ,,EU čini sve da lokalne zajednice u kojima su smešteni migranti učini otpornijim na krize i nesreće“.

Dodala je da je ,,ekipa položila ispit spremnosti, humanosti i zajedništva“.

,,Srećni smo kada vidimo kako dve zajednice, migrantska i lokalna, mogu zajedno da brinu za bezbednost dece“, rekla je Marić Luković i istakla da je ,,najvažnije da naučimo kako jedni druge da čuvamo“.

Sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović rekao je da je vežba pokazala da Crveni krst ima veliku ulogu u spasavanju od nesreća.

,,Crveni krst u Somboru je organizovan na visokom nivou, ali svoje aktivnosti ne bi mogao da sprovodi bez armije volontera“, kazao je on.

Migrant Surud Jusef iz Iraka, koji u Srbiji boravi pet meseci, rekao je da je tokom obuke dosta naučio o prvoj pomoći, pre svega, sebi i deci.

Dvomesečna obuka ,,Priprema za delovanje i odgovor na nesreće“ sprovedena je u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.