Održane perkusionističke radionice za migrante

Dana 4. i 5. maja 2018. godine održane su perkusionističke radionice za mlade migrante smeštene u prihvatnim centrima u Preševu i Pirotu i mlade iz lokalnih nevladinih organizacija.

Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa raznim vrstama perkusija, načinima kreiranja zvuka i ritma, te da ispolje svoju kreativnost koristeći muziku.

Radioničar, jedan od najiskusnijih profesionalnih bubnjara na teritoriji Balkana Dragoljub Đuričić, upoznao je polaznike sa osnovnim pojmovima ritma i njegovom primenom i postojanjem ne samo u muzici, nego i u svakoj sferi života. Takođe, mladi su mogli su da nauče i osete šta je tempo, a šta ritam, i da se uvere u značaj ritma i njegov sklad u određenoj kompoziciji.  Na kraju, polaznici su kreirali svoje muzičke kompozicije i svoje aranžmane.

Melika (22) iz Irana kaže da je ovo bilo fenomenalno iskustvo i da nikada ranije nije svirala na perkusijama, da je ovaj dan potisnuo sve ono što sa sobom nosi svakodnevnica migrantskog života i učinio da se oslobode, da ga provedu  na drugačiji način, učeći nešto novo i druže se sa vršnjacima.

Radionice su realizovane u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.