Održana projekcija filma “CLOSE(D)”za studente Geografskog fakulteta

Dokumentarni film o migracijama „CLOSE(D)“ autorke Brigitte Kuchar videlo je juče i oko 30 studenata Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Projekciju su organizovali Geografski fakultet i Udruženje studenata populacionih nauka „Uspon“.

Povod je bio Međunarodni dan migranata koji se obeležava svakog 18. decembra. Studenti predvođeni profesorkom Danicom Šantić, koja na Geografskom fakultetu predaje predmet migracije, odgledali su ovaj dokumentarni film, nakon čega su imali priliku da razgovaraju i sa autorkom.

Prema rečima prof. dr Danice Šantić, studenti Geografskog fakulteta zainteresovani su za fenomen migracija. Rado su prihvatili ideju da se održi ovakva projekcija, kao i da razmene mišljenja o aktuelnim mešovitim migracionim tokovima sa autorkom.

Nevena Radić, doktorand na Geografskom fakultetu, rekla je nakon projekcije filma da je „odličan, jer dočarava pravu sliku dešavanja na balkanskoj ruti“.

“Videli smo patnje kroz koje prolaze ti ljudi, ali i odgovor Republike Srbije na sva ta dešavanja”, kazala je ona.

“CLOSE(D)” tretira temu migracija u Srbiji, s akcentom na migrantima iz Azije i Afrike. Sniman je u periodu novembar 2018 – jun 2019. godine. Režirao ga je Boriša Simović.