Održana manifestacija “Tradicija Srbije, Iraka i Avganistana kroz ples i kreativnost” u Prihvatnom centru Divljana

Kulturna manifestaciju pod nazivom “Tradicija Srbije, Iraka i Avganistana kroz ples i kreativnost” održana je 13. marta 2018. u Domu kulture u Beloj Palanci u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Ovaj događaj je bio prilika za lokalno stanovništvo i migrante koji su smešeteni u Prihvatnom centru Divljana nadomak Bele Palanke da se upoznaju sa kulturom i tradicijom kako Srbije, tako i zemalja iz kojih migranti dolaze.

Članovi Kulturno-umetničkog društva „Remizijana“ iz Bele Palanke izveli su srpska kola, dok su mališani iz Avganistana, Iraka, Irana i Pakistana predstavili svoje tradicionalne igre.

Pored toga, deca migranti koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi u Beloj Palanci recitovala su pesme na srpskom jeziku, dok je ceo program bio obogaćen i izložbom tradicionalnih avganistanskih nošnji koje su izradile migrantkinje.

U Prihvatnom centru Divljana u opštini Bela Palanka smeštene su mahom porodice. Najmlađi stanovnik, beba stara četiri meseca, rođena je u Pirotu. Većina dece pohađa nastavu na srpskom jeziku u osnovnoj školi.

Ove aktivnosti usmerene na unapređenje ambijenta prihvatanja, poštovanja, razumevanja, razmene i razvijanja odnosa između lokalnog stanovništva i migranata sprovela je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz podršku Doma kulture u Beloj Palanci.

Evropska unija podržava Republiku Srbiju u izgradnji održivog sistema upravljanja migracijama. Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji rezultat je partnerstva EU i Srbije. Od sredine 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Republike Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra direktne pomoći državnim institucijama, jedinicama lokalne samouprave, međunarodnim i organizacijama civilnog društva i krajnjim korisnicima.