Obrenovac dobio prvu solarnu pametnu klupu

Danas je Gradskoj opštini Obrenovac uručena solarna pametna klupa, prva takva u Srbiji novije generacije. Pored donacije pametne klupe, Obrenovcu je u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji obezbeđen i server u cilju unapređenja kvaliteta javnih usluga koje se pružaju građanima na teritoriji ove gradske opštine, a koji je poplavljen tokom 2014. godine.

Migranti iz Prihvatnog centra u Obrenovcu, lokalni volonteri izviđači, kao i zainteresovani Obrenovčani su imali priliku da prvi probaju sve dostupne funkcije pametne klupe, da napune svoje telefone i isprobaju besplatnu wi-fi mrežu.

O značaju donacije za sve građane Obrenovca, predsednik ove gradske opštine, Miroslav Čučković je rekao:
„Velika mi je čast da kao gradska opština imamo priliku da sarađujemo sa međunarodnim organizacijama u cilju jačanja Obrenovca kao otvorene i interkulturalne zajednice. Pametna klupa, a pogotovo server, će doprineti efikasnijem funkcionisanju celokupne gradske uprave, koja je pretprela velike štete tokom poplava. To  će sada nadomestiti nova oprema uz podršku Evropske unije“. 
Zamenik stalne predstavnice UNDP-a, Anas Fajad Karman, je uručio server Gradskoj opštini Obrenovac i istakao značaj saradnje Evropske unije, UNDP-a i lokalne samouprave na saniranju štete nakon prirodnih katastrofa.
Karman je rekao: “Ovo je jedna u nizu zajedničkih aktivnosti lokalne i migrantske populacije u Obrenovcu. Tako se stvara prostor za suživot i koheziju svih građana bez obzira na kulturološke i jezičke razlike”.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Brigite Kuhar je  rekla da će solarna pametna klupa omogućiti građanima da koriste IT tehnologiju u svakodnevnoj pretrazi informacija i komunikaciji na javnom mestu koje je tehnološki opremljeno i koje je mesto okupljanja svih ljudi koji uče jedni o drugima, razmenjuju informacije i koji se druže.

Miloš Milisavljević, direktor kompanije “Strawberry energy“, kompanije koja je prva u svetu izumela solarni punjač, rekao je: „Ovo je prva pametna klupa novije generacije, u Srbiji, a druga u svetu. Danas je postavljamo u najprometnijem delu Obrenovca, gde se okuplja i druži, kako lokalno, tako i migrantsko stanovništvo“.