Obeležen dan OŠ „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači“

U sklopu obeležavanja dana Osnovne škole „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači, 16. maja 2019. godine učenici škole, među kojima su i deca migranti, učestvovali su u školskoj priredbi. Ovim povodom je premijerno predstavljen i deo karnevalskih maski koje mladi iz Loznice i migranti iz Centra za azil “Banja Koviljača” zajedno pripremaju za letnji Kraljevski karneval.

Dragan Gavrić, direktor OŠ „Vera Blagojević“, je rekao:

„Naša škola predstavlja dobar primer uključivanja migranata u obrazovanje. Trenutno školu pohađa 560 učenika, od kojih je deset iz migrantske populacije. Sva deca imaju jednaka prava na obrazovanje i nama je drago da možemo to da im omogućimo“.

U prethodnom periodu više od 20 dece iz lokalne i migrantske populacije je bilo uključeno u izradu karnevalskih maski koje će imati priliku da predstave na junskom karnevalu u Banji Koviljači. Zajednički rad na izradi maski je prilika da se mladi iz različitih kultura zbliže, ojačaju prijateljstvo i da se kreativno izraze.

Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji je omogućila rekonstrukciju i opremanje dvorišta OŠ „Vera Blagojević“, opremanje školske teretane, kao i uređenje zelenih površina u dvorištu škole.

„Pored infrastrukturnih ulaganja u Banji Koviljači, Evropska unija podržava i akcije povezivanja lokalne i migrantske populacije. Jedna od njih jeste i radionica izrade karnevalskih maski“, rekla je Jelena Marić Luković ispred Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Akciji socijalne kohezije su se priključili i predstavnici lokalne samouprave, Udruženja građana „Kraljevski karneval“, kao i predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije. Uključenost različitih ustanova i organizacija pokazuje spremnost Grada Loznice da ulažu u zajedništvo, bez obzira na različitosti u kulturi, nacionalnosti i načinu života.