Niš: Snage odmerili juniori FK „Radnički“ i maloletni migranti bez pratnje

U dvorištu Zavoda za vaspitanje omladine u Božidarčevoj ulici u Nišu održana je prava međunarodna fudbalska utakmica –  juniori FK „Radnički“ iz Niša, maloletni migranti bez pratnje Iz Irana i Avganistana i drugi korisnici  Zavoda odmerili su snage u malom fudbalu.

Umesto intoniranja državnih himni, početak ovog sportskog meča obeležili su zvuci violine u izvođenju sedamnaestogodišnjeg Kamrana poreklom iz Irana. Kamran u Zavodu boravi već nekoliko meseci. Tokom svog boravka u Srbiji savladao je osnove našeg jezika, osvojio treće mesto na republičkom takmičenju iz karatea  i usavršio violinu u niškoj Muzičkoj školi. Za izvanredne uspehe nagrađen je kompletom opreme za karate.

Pored Kamrana, u ovoj ustanovi boravi još sedam maloletnih migranata i 15-ak mladića iz lokalne populacije. I dok su jedni u Zavodu našli utočište od rata, gladi i progona, drugima je Zavod pružio priliku za nove izbore i svetliju budućnost.

Bez obzira na startne pozicije koje im je život namenio, u jeku sportskog okršaja, sve razlike među korisnicima Zavoda i njihovih vršnjaka iz „Radničkog“ nestaju –  ono što je očigledno su sportski duh i drugarstvo.

Današnji sportski turnir, organizovan u okviru Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti,  samo je jedna u nizu sličnih akcija koje Zavod i FK „Radnički“ redovno organizuju promovišući različitost, toleranciju i otvorenost.

O okolnostima iz kojih dolaze, podršci koju dobijaju i kvalitetu usluge koja se pruža štićenicima Zavoda svedoče reči Milenka Nikića, predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: „Međunarodni standardi u oblasti socijalne zaštite za sve ranjive grupe, a naročito decu, su imperativ u  radu samog ministarstva i svih naših ustanova. Zahvaljujem se Evropskoj uniji što nam pomaže da te standarde dostignemo. Naš posao se može smatrati završenim tek kada pojedinca uključimo u zajednicu i uvek ćemo biti tu da inspirišemo i podržimo ovakve akcije“.

Direktorka Zavoda Jelena Aksić izjavila je da zaposleni Zavoda, pored smeštaja dece u potrebi u skladu sa najvišim standardima socijalne zaštite, obrazovnog rada i psihosocijalne podrške, nastoje da svoje korisnike što bolje integrišu u lokalnu zajednicu. U tome je presudna pomoć resornog Ministarstva, Evropske unije, opštine Palilula, Muzičke škole i FK „Radnički“.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale istakao je da podršku koju Zavod ima u opštini najbolje ilustruje fudbalski teren na kome je odigran meč, a koji je rekonstruisan uz pomoć opštine Palilula i društveno odgovornih kompanija.

„Briga o deci nalazi se visoko na lestvici prioriteta naše opštine“, izjavio je Ždrale.