Migrantkinje iz Šida na radionici o reproduktivnom zdravlju žena

Migrantkinje iz Prihvatnog centra u Šidu, srednjoškolke i žene iz lokalne zajednice, danas su učestvovale na radionici o reproduktivnom zdravlju žena. Bila je ovo prilika da nauče kako da sačuvaju svoje zdravlje u svim životnim situacijama.

Dr Dragan Kojić, ginekolog Doma zdravlja „Šid“, kazao je da je reproduktivno zdravlje važno sa svaku ženu, ali i za širu zajednicu i državu.

„Očuvanje reproduktivnog zdravlja se vrlo jednostavno postiže kroz održavanje lične higijene“, rekao je on.

Kojić je naveo da žene treba da obave ginekološke preglede jednom godišnje ili češće, ukoliko primete određene tegobe.

„Treba posebno voditi računa ako se pojavi učestalo mokrenje, krvarenje i jaki bolovi u donjem delu stomaka“, istakao je dr Kojić.

On je naveo da je karcinom grlića materice na četvrtom mestu po učestalosti malignih bolesti.

„U Srbiji godišnje oboli 1.400 žena, a 450 umre od te bolesti“, kazao je dr Kojić.

Dejan Kojić, član Opštinskog veća u Šidu, ocenio je da radionica o reproduktivnom zdravlju žena ima veliki značaj za razmenu iskustava i demistifikaciju zdravstvenih navika migranata.

„Od suštinske važnosti za zdravlje žena i migrantkinja je da ih lekari stalno edukuju i da sa njima razgovaraju o problemima sa kojima se susreću“, kazao je on.

Katarina Ivanović, ispred Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti, kazala je da je sredstvima EU Domu zdravlja „Šid“ donirana ginekološka stolica i dodatna oprema za efikasno i profesionalno pružanje zdravstvene nege.

„Želimo da unapredimo rad odeljenja ginekologije i da ga učinimo dostupnim i za druge populacije, kao što je migrantska koja u Šidu boravi već neko vreme“, rekla je ona.

Po njenim rečima, radionica o reproduktivnom zdravlju žena je rezultat socijalne kohezije čiji je cilj spajanje, odnosno kreiranje jačih odnosa između migranata i lokalnog stanovništva u Šidu.

Ona je podsetila da je, između ostalog, u okviru Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti, rekonstruisana i škola u Berkasovu, u blizini Šida.