Migrantkinje iz Irana pravile frizure u Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Loznici

U Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Loznici, gde se obrazuju profesionalni frizeri, danas je održana revija frizura koje su napravile učenice škole. Među njima su i tri migrantkinje iz Irana, smeštene u Centru za azil u Banji Koviljači.

Direktorka škole Jelena Mirković rekla je da je današnji dogadjaj veoma značajan, jer su škola i grad Loznica pokazali da su otvornog srca za svu decu, odakle god da dolaze.

„Devojčice iz Irana su se dobro snašle s obzirom na jezičku barijeru, a đaci su ih lepo prihvatili“, rekla je Mirković.

Ona je zahvalila Turističkoj organizaciji Loznice što je obezbedila prikladne poklone za migrantkinje i njihove roditelje, kao i za ostale posetioce iz Centra za azil.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji škola je dobila 15 tableta i pribor za rad i obrazovanje migrantkinja u frizerskom salonu.

Jelena Marić Luković ispred Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti rekla je da je revija frizura organizovana i povodom 18. decembra, Međunarodnog dana migranata.

„Odazvali smo se akciji da bismo podstaklli socijalizaciju migranata u lokalnu zajednicu, a škola “Sveti Sava” je otvorena za saradnju u nastavi i obrazovanju“, rekla je Marić Luković.

Predstavnica Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije Aleksandra Đurović kazala je da se ta organizacija rado odaziva ovakvim akcijama, jer se na taj način pomaže i razvoj lokalne zajednice.