Migranti savladali veštine muškog šišanja

Srednja škola „Sveti Sava“ iz Sombora realizovala je radionicu o veštini muškog šišanja sa migrantima koji su smešteni u Prihvatnom centru u Somboru. Nakon kraćeg video snimka o muškom šišanju, nastavnica je ukratko objasnila alat i pribor koji se koriste i šeme redosleda postupaka u procesu šišanja. Migranti su potom razgovarali o modelima frizure koju žele.

Uz asistenciju nastavnika ove škole, prešlo se na praktičan rad koji podrazumeva šišanje uz pomoć makaza i češlja, šišanje mašinicom sa različitim nastavcima, izrada fen frizure, dezinfekcija pribora i alata. Uz malu tremu i očigledno zadovoljstvo, mladi iz Prihvatnog centra u Somboru su se vrlo brzo aktivno uključili u rad. Posebno je zainteresovan bio mladić koji je samouk već imao iskustva u šišanju, ali je uputstva i korekcije nastavnice pažljivo slušao i primenjivao.

Nakon druženja Srednja škola „Sveti Sava“ je poklonila učesnicima radionice set frizerskog pribora za uspomenu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavilo je i u 2021. godini da podržava ustanove obrazovanja i vaspitanja u cilju održive inkluzije učenika migranata. Jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji je realizacija malih grantova. Aktivnosti malih grantova sprovode se u osnovnim i srednjim školama uključivanjem migranta u sistem obrazovanja i vaspitanja. Srednja škola „Sveti Sava“ jedna je od korisnica malog granta, a  nudi obrazovanje kožarske, tekstilne i frizerske struke, kao i profile za manikir-pedikir.