Migranti pripremili novogodišnje paketiće za decu iz Bosilegrada

Najmlađi stanovnici sa područja opštine Bosilegrad, deca rođena u protekle dve godine, dobila su juče novogodišnje paketiće koje su za njih pripremili migranti i izbeglice iz Prihvatnog centra  u Bosilegradu.

Paketići su podeljeni mališanima u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, a ovoj akciji pridružila se i opština Bosilgrad.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev istakao je na svečenoj dodeli paketića u sali Osnovne škole „Georgi Dimitrov“ da su žitelji te opštine u prethodnom periodu  „otvorenog srca ugostili migrantsku populaciju“.

„Naša ljudskost se ogleda u tome što sve ljude primamo raširenih ruku u Bosilegradu. Razmenjujemo sa njima našu kulturu i običaje, uživamo i radimo zajedno. Ovakvim akcijama još jednom pokazujemo da stvaramo lepšu i podsticajniju sredinu za život svih žitelja Bosilegrada“, naglasio je Zaharijev.

Mirjana Jovanović Iz Komesarijata za izbeglice i migracije  podsetila je da Prihvatni centar u Bosilegradu već dve godine pruža utočište za migrante i migrantkinje, pretežno porodice sa decom.

„Uloga Komesarijata u ovom gradu je prepoznata i lepo prihvaćena, kako od stanovnika, tako i od predstavnika lokalne samouprave“, izjavila je Jovanović.

Jelena Marić Luković ispred Podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti istakla je ovom prilikom da u svim situacijama treba da poštujemo različitosti medju ljudima i budemo tolerantni.

Podeli novogodišnjih paketića prethodio je  performans kojim su migranti smešteni u Prihvatnom centru  u Bosilegradu predstavili život zbog kojeg su napustili Iran. Oni su se domaćinima predstavili i muzičkim numerama, tradicionalnim nošnjama i muzičkim instrumentima.

Članovi folklornog ansambla„Mladost“ iz Bosilegrada izveli su ovom prilikom interesantan kulturno-umetnički program.